Fler drömmar som vill uppfyllas

Familjen har en gammal roddbåt från 60-talet som jag och mina syskon nyttjar på sommaren. Vi har den först och främst för att fiska med kidsen eller lägga nät. Ibland tar vi små båtturer kring lite kobbar och skär också men mest av allt ligger den vid bryggan och guppar. Det är en sån där riktigt gammal roddbåt med dubbelt skrov. Längst bak i aktern finns ett litet hål så man ska kunna pumpa ut vatten som hamnar mellan skroven innan vinterförvaringen. Det ryktas om att det funnits med en propp en gång i tiden som hindrade regnvatten från att rinna ned mellan skroven och samlas där. Den proppen är sedan länge försvunnen vilket innebär att varje gång det regnar så fylls båten med vatten, som rinner in mellan skrovhalvorna och sen ligger det där tills man pumpar ur den. Det jobbiga med det hela är att det kräver en pump istället för ett vanligt öskar eftersom man inte kommer åt vattnet med ett öskar då det ligger skyddat av överkrovet. De dubbla skroven gör också båten onödigt tung och det hade varit roligt och välbehövligt att renovera upp den. Slita av överskrovet, slipa rent underskrovet som antagligen är riktigt risigt i dagsläget. Plasta om akterspegeln där det behövs och sen plasta in säten och sådant direkt på underskrovet och göra så att båten bara får ett skrov, vilket hade gjort underverk för totalvikten men också underlättat tömmandet av regnvatten. Det hade sannolikt också ökat maxfarten med vår lilla 15 hästare.

Att få utföra lite hederlig kroppsarbete är underskattat och när det kommer till att renovera båtar så är det ganska tidskrävande. Det erfordras mycket tålamod och man får slipa till förbannelse för att få det bra. Att hinna med sådant med fyra kids är bara att glömma. Syskonen kan visserligen hjälpa till men då krävs det planering så att alla kan samtidigt och så vidare så det känns döfött. Det bästa med det hela är väl att båten går långsamt och det inte är så viktigt att allting är i toppskick.

Det är heller inte helt lätt att renovera båtar så att det blir bra. Några snabba googlingar på hur man går till väga ger vansinnigt många resultat med lika många idéer teorier och förslag. Det är svårt att veta hur man ska göra för att det ska bli rätt. Jag hittade en rätt bra tråd på maringuiden http://www.maringuiden.se/forum/topic/53301-epoxi-eller-polyester-h%C3%A5rda-fakta/ som går igenom grunderna något så när.

Å andra sidan är det inte något jag behöver bekymra mig om närmaste tiden eftersom att fixa upp lillbåten är en av många drömmar som fått läggas på hyllan då tiden helt enkelt inte räcker till som det ser ut i min vardag nuförtiden.