Dagens klipp

För ett par dagar sedan pratade jag med chefen och dividerade lite över vardagliga bestyr. Vi kom in på ledighet och fritidssysslor och han berättade att han älskade att segla och att åka motorbåt. Chefen är tydligen en riktig sjöbuse. Det kom som en stor överraskning och jag hade absolut inte tänkt mig att han var en sådan person som gillar att bo trångt i små båtar och laga mat på stormkök men ack så fel jag hade. Han berättade glatt om alla båtar han haft genom åren och hur och var han brukade åka och övernatta på somrarna. Han berättade att han skulle köpa ny båt då hans gamla motorbåt var i stort sett obrukbar nuförtiden. Den gått på grund för ett par år sedan och dragit upp en rejäl reva i skrovet och dessutom så hade växelhuset fått sig en rejäl smäll och en ny skedda behövs svetsas dit. Chefen är inte en sådan person som gör så mycket själv utan anlitar folk för att fixa saker. Revan i båten och att fixa växelhuset är långt ifrån gratis och det hade inte blivit av så nu har den båten stått på land ett par år. Eftersom jag gillar att fixa saker själv, när jag har tid, så föreslog chefen att jag skulle köpa hans båt, sjukt billigt, fixa upp den och på så sätt få en båt till familjen utan att behöva lägga ut allt för mycket.

Jag har fortfarande inte vunnit drömvinsten som jag pratade om för några veckor sedan.  Så det här lät som en bra ide. Så nu har jag varit och tittat på båten och konstaterat att det krävs en massa jobb. Utöver att fixa motorn och skrovet så behöver båten en hel del kärlek invändigt för att bli i fint skick igen. Men priset var helt rätt. Växelhuset kan jag fixa på en timme själv med svetsen och skrovet på båten räknas jag med att jag kan fixa på ca 30 timmar. Sedan 60 timmars arbete på båten så är den nog tipptopp.

Båten är en smuggler 24 som alltså är en 24 fots enskrovsbåt med ruff, kök och många sittplatser. Den är ganska stor och tung men med 250 hk som sitter på räknar jag med 45 knop vilket är snabbt som sjutton för en så stor båt. Det kommer vara lite trångt om vi alla skulle få för oss att försöka sova i den men det blir väl inte så många övernattningar kan jag gissa. Såvida vi inte åker till någon ö och tältar vill säga. I vilket fall som helst så har vi nu en ordentlig båt att åka i på sommaren och det känns riktigt bra. I synnerhet eftersom det här köpet var enormt snällt mot plånboken. Jag tror att jag skulle kunna sälja motorn som den står idag för mer än vad jag betalade för hela båten. Det är en riktigt bra affär det. Bästa av allt är att chefen verkar nöjd och tycka att jag gjort honom en tjänst som hämtat den från hans tomt. Win win!