Apples nya skärm

Apple är på väg att frångå sin nuvarande skärmteknologi för att istället lansera OLED-skärmar på nya telefoner, vilket radikalt kommer att förändra designen på kommande modeller. Exempelvis kan vi komma att få se böjbara telefoner med en helt annan funktionalitet än vi är vana vid. Sedan 2007 har Apple använt sig av LCD-skärmar på alla sina telefoner – detta fram tills iPhone X släpptes förra året med en uppskattad OLED-skärm.

I och med iPhone X och därefter XS har Apple påbörjat ett skifte från LCD-skärmar till OLED-skärmar. Den nya teknologin har gjort det möjligt för glaset att täcka hela framsidan av telefonen, vilket gett den ett helt nytt utseende. Hittills har dock teknologin endast varit förbehållen de två nämnda modellerna, och även nyare telefoner såsom iPhone XR har fått hålla tillgodo med en gammal hederlig LCD-skärm.

OLED är framtiden för Apple

Från och med år 2020 planerar Apple, enligt rapporter, att helt övergå från LCD till OLED-teknologi, i samtliga iPhone-modeller. I samband med detta kan vi också förvänta oss att få se en helt ny design eftersom OLED-skärmar är betydligt mer flexibla och därmed möjliggör att telefoner utformas på ett sätt vi aldrig tidigare sett. 2019 kan vara året då vi säger adjö till Apples LCD-skärmar för gott.

Med nuvarande modeller använder man en teknologi som innebär att den touch-känsliga delen är separerad från själva skärmen, men genom att integrera dessa kan man sannolikt göra telefoner som är både tunnare och lättare. Andra fördelar med OLED är att bilder blir ljusare och skarpare, samt att det finns bättre möjligheter att göra justeringar i syfte att spara batteri. Med en OLED-skärm är det nämligen bara pixlar som lyser som förbrukar ström.

Men vad är OLED egentligen?

OLED betyder Organic Light-Emitting Diode, vilket kan beskrivas som en organisk förening som avger ljus när elektronisk ström passerar genom den. Detta innebär att en OLED-skärm inte kräver energislukande (och därtill platskrävande) bakgrundsbelysning, då pixlarna lyser av egen kraft. Tekniken möjliggör även en betydligt bättre kvalitet när det kommer till viktiga delar såsom ljus, mörker och färger, där den enkelt konkurrerar ut tidigare teknologier. Många fördelar helt enkelt.

Problemet med OLED är att de är dyrare, vilket vi också sett när det gäller de iPhone-modeller som använder sig av teknologin. Orsaken till detta är att det fortfarande är en ny, mycket komplicerad teknologi med bara ett fåtal framgångsrika tillverkare i världen. Om du är ute efter bästa kvalitet är det kanske ändå ett pris värt att betala. Alternativet är annars som vanligt att avvakta några år, tills teknologin mognat.